Fostul președinte al Georgiei și fostul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili a fost arestat astăzi într-un restaurant din Kiev. Informația a apărut pe pagina de Facebook a lui Saakașvili, fiind însoțită și de un video din momentul reținerii.

Update 17.50: Saakașvili a fost supus procedurii de readmisie, iar avionul în care se află acesta urmează să aterizeze în Polonia. Această informație a fost confirmată de reprezentantul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Oleg Slobodian. Potrivit Interfax-Ucraina, Saakașvili a părăsit deja Ucraina.

Update 16.50: Mai mulți susținători ai fostului președinte georgian se îndreaptă sunt la Aeroportul Zhuliany și Borispol.

Update 16.30: Procuratura și Generală și Serviciul de Securitate ucrainean au declarat pentru Radio Svoboda că nu au legătură cu reținerea lui Saakașvili. Potrivit surselor, Saakașvili ar fi fost reținut de Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei.

În imaginile video pot fi observate mai multe persoane în uniforme care îl rețin pe fostul președinte. Saakașvili a fost arestat și transportat într-o direcție necunoscută într-un microbuz.

Recent, justiţia din Ucraina a dat undă verde pentru extrădarea lui Mihail Saakaşvili în Georgia, unde este condamnat la trei ani de închisoare.

Potrivit NewsOne, avocatul lui Saakașvili a declarat că nu există nici un motiv pentru deportarea fostului președinte georgian.

Fostul preşedinte georgian, la început un aliat al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko înainte de a deveni unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai săi, a fost arestat pentru scurt timp în decembrie la Kiev, apoi eliberat.

El este acuzat că a vrut „să preia puterea prin forţă” în cursul recentelor manifestaţii care ar fi fost finanţate, potrivit Parchetului ucrainean, de anturajul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014.