Un adolescent în vârstă de 17 ani domiciliat în Chișinău a decedat ieri la spitalul „V.Ignatenco”. Băiatul a fost internat la spital cu o zi mai devreme în stare extrem de gravă cu semne de șoc toxico-bacterian, febră și gripă.

Pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri de reanimații cardio-respiratorie. În pofida tuturor măsurilor, starea copilului progresa spre agravare.

Din spusele rudelor, copilul aproximativ de pe data 8-9 februarie 2018 a avut tuse uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. Pe 12 februarie au apărut însă frisoane, slăbiciuni și febră până la 38,5 C.

Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența ARN-ului a virusului gripal B.

În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și complicațiilor acestora, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția la exigența sporita a cetățenilor în această perioadă, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii și la domiciliu. La apariția primelor simptome de răceală este necesar de a întreprinde următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.

Serviciul de Sănătate Publică susține că va continua supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI.