Mai mulți elevi ai unei școli profesionale din capitală ar fi fost nevoiți să muncească în condiții inumane pe litoralul românesc. Plecarea elevilor în țara vecină ar fi fost organizată chiar de directoarea școlii, care acum este cercetată pentru exploatarea elevilor. Tinerii spun că au lucrat câte 12 ore pe zi și, deseori, erau hrăniți cu mâncare alterată. Astăzi, procurorii au efectuat percheziții la școala unde activează directoarea.

Această tânără spune că ar fi una dintre cele 18 presupuse victime ale exploatării prin muncă de către directorul instituției de învățământ. Studenta, în vârstă de 18 ani, a povestit despre asa-numitul stagiu de practică pe care l-a avut în România și la Dubăsari.

Am lucrat 12 ore pe zi, condițiile de trai erau foarte rele, am dormit câte 10 în camere, mâncam mâncare alterată. A fost foarte dificil,” a declarat o studentă din cadrul școlii profesionale.

Tânăra spune că elevii ar fi muncit în condiții mizere timp de două luni și jumătate. După încheierea stagiului de practică, elevii ar fi fost rugați de către directoare să semneze un set de documente.

M-a chemat în cancelarie și a spus să semnez o explicație că a fost totul bine în România și să semnez,” a menționat tânăra.

Procurorii și ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane au descins, în această dimineață, în cabinetul directoarei. După 5 ore de percheziții, Valentina Dobândă a fost escortată de către procurori. Aceasta a refuzat să comenteze acuzațiile.

Avocatul acuzatei spune că nu cunoaște cine ar fi sesizat organele de drept. „Se presupune că dumneaei, în funcția sa de director, ar fi contribuit la unele acțiuni care, în sfârșit, au dus la exploatarea prin muncă a unor elevi. Dumneaei tace și pledează că este nevinovată,” a declarat Victor Constantinov, avocatul acuzatei.

Unii profesori i-au luat apărarea directoarei. „Nu putea directrisa să ia bani din buzunarul elevilor. În practica de producere, 50% se ducea la elevi, 50% în fondurile extrabugetare”, susține Ilie Pădureț, profesor la școala profesională.

Alții, însă, au refuzat să comenteze situația.

„Nu comentez.”

„Nu am timp acum.”

Procurorii și CNA au refuzat să ofere detalii cu privire la percheziții. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 20 de ani de închisoare pentru exploatare prin muncă. Valentina Dobândă se află în fruntea școlii profesionale nr.2 de la începutul anilor ‘90. Anterior ea a mai fost acuzată de discriminare, dar si de delapidări de fonduri, potrivit unei investigații realizate de ziarul Timpul. Acesta nu este primul caz de acest gen în Republica Moldova. La sfârșitul lunii septembrie, directorul Gimnaziului internat nr.3 din capitală, Igor Sandler, a fost acuzat de trafic de copii. Acesta se află, în prezent, în penitenciarul 13, de aproape jumătate de an.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov