29 de ani au trecut de la încheierea războiului din Afganistan. Astăzi, cei care au luptat în acel război au venit să depună flori la Complexul Memorial „Feciorii Patriei”. Cei care nu s-au mai întors de la război au fost comemorați prin salve de pușcă. Dumitru susține că peste 350 de persoane din Sîngerei au participat la războiul din Afganistan, iar 13 nu s-au mai întors. Acesta își aduce aminte cu greu de clipele prin care a trecut.
„Aceasta a fost demult, în anii 80 în pustiul Reghistan eram într-o ambuscadă, cu elicoptere în timp de noapte. A fost un conflict și au căzut și camarazi de ai noștri”, spune Dumitru Scoropat, președintele Uniunii Veteranilor din Sîngerei.
Iar Iurie Nicov, sergent în Afganistan, spune că cel mai tare se temea atunci când cădeau obuzele: „Cea mai mare greutate, cele mai mari lacrimi au fost când venea timpul după luptă să îți strângi camarazii de pe câmpul de luptă și erau așa momente când nu aveai ce strânge”.
După ceremonia de depunere de flori, cei prezenți au servit terci ostășesc câte un pahar de vin fiert.
„Nu pot să uit ce terci făceam noi atunci. Am încercat și acasă să fac – nu așa de gustoasă se primește. Acolo era cartoful de zăhar, îl luam și el strălucea acel cartof. Eu de când mă stărui să se primească așa gustos, dar nu se primește”.
„Ca la armată, cum a fost înainte. Hrișcă, cartofi uscați. Noi am fost în ’79 când a început și era rău de tot, dar considerăm hrișca cea mai bună”.
Au luptat pe câmpul de luptă, și-au pus în pericol viața, iar acum primesc o indemnizație de… 100 de lei – echivalentul unui kilogram de carne. Oficialii susțin însă că iubirea de patrie e mai presus decât orice indemnizație.
„Să vă spun sincer aș fi vrut să mă ajute, dar primesc copeici”.
„Nu ne ajută cu nimic. Imposibil de supraviețuit cu așa indemnizație. Aceștia nu sunt bani, aceasta e o batjocură”.
„O să vă spun că militarii nu merg la luptă pentru bani. Militarii merg la luptă pentru idee și pentru a-și apăra țara. Eu aș merge să îmi apăr patria fără bani. Guvernul Republicii Moldova lucrează la această direcție și vom ajunge la momentul când vom asigura aceste salarii”, a menționat Eugen Sturza, ministrul apărării.
„Lumea a mers în ’92 nu ca mercenari militari, ei au mers să își apere patria. Altceva este că problemele cu care ei se confruntă – ele trebuie rezolvate”, spune Alexandru Jizdan, ministrul afacerilor interne.
În războiul din Afganistan au participat peste 12 mii de moldoveni, dintre 301 și-au pierdut viața, iar patru au fost dați dispăruți. Războiul a durat din 1979 până în 1989.
Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Tudor Bigu