/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cine este vicepreședintele Curții Supreme de Justiție care a demisionat

20 februarie 2018, ora 12:46

Cererea a fost examinată în lipsa magistratului, la solicitarea sa. CSM urmează să informeze Parlamentul în legătură cu demisia vicepreședintelui CSJ, care a fost numit în funcție de legislativ în iulie 2014. Totodată, Consiliul a anunțat concurs pentru funcția vacantă, iar dosarele vor putea fi depuse în termen de 20 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Petru Ursachi este unul dintre magistrații care prin instanță a obținut o pensie mai mare. La 13 mai 2015 colegii săi Valeriu Doagă, Sveatoslav Moldovan și Galina Stratulat au emis o decizie definitivă prin care CNAS a fost obligată să îi achite o pensie de 14 872 de lei, sumă care constituie 80 la sută din salariul pe care îl ridică lunar magistratul. Ursache a argumentat prin faptul că, după ce la 10 iulie 2013 a fost numit vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, salariul său a fost majorat până la 18 590 de lei, deoarece s-a adăugat sporul pentru ocuparea unei funcții de conducere.

Ursachi a făcut parte din completul de judecată care i-a achitat pe Papuc și Botnari în dosarul 7 aprilie. ZdG scria că judecătorii au ajuns la concluzia că acuzaţiile aduse celor doi generali, conform art. 329 din Codul Penal, neglijenţă în serviciu, nu au avut un suport juridic. Instanţa de judecată a motivat, în special, hotărârea de achitare a inculpaţilor de săvârşirea infracţiunii menţionate invocând motivul că, în cazul unor dezordini în masă, se punea în aplicare Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 01, din 9 februarie 2009, prin care şeful statului-major era desemnat Valentin Zubic, pe atunci viceministru de Interne. Conform acelui ordin, susţin judecătorii, cei doi nu au avut obligaţiuni pe care nu le-ar fi executat.

Potrivit declarației de avere din 2016, magistratul a ridicat lunar un salariu de peste 21 de mii de lei, o pensie de peste 14 mii de lei și 50 de lei lunar pentru distincția de stat. Ursachi este proprietarul a cinci terene intravilane cu suprafața totală de 0,426 ha. Două case de locuit, una cu suprafața de 271,4 m.p., în valoare de 1 326 331 lei, despre care presa a scris că este o casă de lux într-un cartier de elită din sectorul Telecentru al capitalei, din 2010. Și o altă casă de 45 metri pătrați obținută în 1991. Totodată, judecătorul deține două mașini una de model Volkswagen Passat (an. fab. 1990) în valoare de 12 000 lei, cumpărat în anul 1997 și un Moskvitch 412 (an. fab. 1991) în valoare de 11 500 ruble, cumpărat în anul 1991.

În aceeași ședință, CSM a aprobat cererea de demisie a Verei Toma din funcția de judecător și încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram