/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Un ministru bulgar demisionează după dezvăluirile făcute de presă

23 februarie 2018, ora 14:44

“Îi ştiu pe aceşti oameni de peste 20 de ani. Şi pentru că nu vreau ca aceste relaţii să fie puse sub semnul întrebării şi nici nu vreau să existe detalii cu privire la această tranzacţie, am discutat cu premierul. Cred că atunci când există chiar şi cele mai mici îndoieli cu privire la unele probleme sau la o eventuală influenţă, cel mai corect lucru care poate fi făcut este să demisionez. Premierul va decide care va fi pasul următor”, a afirmat Petkova.

Grupul ceh CEZ a anunţat joi că a ales oferta depusă de Inercom pentru cele şapte societăţi ale sale din Bulgaria, printre care se numără o companie de distribuţie care furnizează energie electrică unui număr de aproximativ trei milioane de persoane în nord-vestul Bulgariei.

Însă, preşedintele comisiei de energie din Parlamentul bulgar, Delyan Dobrev, şi-a exprimat unele îngrijorări faţă de capacitatea Inercom, o companie care este puţin cunoscută, de a gestiona acest activ strategic în sistemul naţional de electricitate din Bulgaria, având în vedere că este vorba de o companie de distribuţie a energiei care generează venituri anuale de peste un miliard de dolari.

Deşi CEZ nu a comunicat detaliile legate de valoarea tranzacţiei, potrivit presei bulgare, grupul ceh ar urma să primească aproximativ 320 de milioane de euro pentru activele sale.

Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare. Anterior, la finele lunii octombrie 2017, CEZ a anunţat că a găsit un cumpărător pentru centrala electrică de la Varna, care a fost vândută separat.

Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram