/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Topul țărilor care cumpără vinuri îmbuteliate din Republica Moldova

04 martie 2018, ora 12:55

Statisticile relevă că, în anul trecut, producătorii din Republica Moldova au continuat să-și diversifice piețele de desfacere, în favoarea celor din Europa și Asia, ultimele reprezentând acum aproape 60 la sută din volumul exporturilor de vin îmbuteliat, care a atins cifra de 54.208.396 sticle. Aproape jumătate din vinurile îmbuteliate, 46 la sută, au ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, peste livrările pe piața CSI, considerată în trecut tradițională, care au deținut o cotă de 32 la sută.

În topul celor mai mari cumpărători de vinuri îmbuteliate din Republica Moldova sunt Polonia (14 la sută din total exporturi), China (12%), România (12%), Federația Rusă (12%), Cehia (11%), Ucraina (7%), Kazahstan (7%), Belarus (5%), Canada (4%), Slovacia (3%).

În 2017, sectorul vitivinicol din Moldova a atins cel mai mare volum de producere din ultimii patru ani, respectiv 18 milioane decalitri, iar valoarea exporturilor a ajuns la peste 128 milioane de dolari SUA. Companiile vinicole autohtone și-au îmbunătățit recoltele de struguri și au câștigat teren pe plan extern. Vinul Moldovei este mai apreciat și mai cotat pe piețele externe, iar costul per litru este net mai mare față de indicatorii din 2016 și 2015.

„Moldova este în topul țărilor europene după numărul de medalii la concursurile internaționale vinicole – peste 380 medalii de aur, argint și bronz, care atestă calitatea înaltă a Vinului Moldovei. Anul trecut, Uniunea Europeană a devenit prima piață-țintă pentru vinul îmbuteliat, cu o creștere a exporturilor totale de vin de peste 15 procente. Mai mult decât atât, vinurile moldovenești sunt exportate în peste 63 țări din toată lumea”, a declarat șefa misiunii USAID Moldova, Karen R. Hillard.

Suprafața totală a viței de vie în Republica Moldova este de aproximativ 78 000 de hectare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram