/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Mihail Saakașvili și-a anunțat dorința de a reveni la putere în Georgia

missing
05 martie 2018, ora 15:13

Într-un mesaj video distribuit de compania de televiziune georgiană Rustavi 2, politicianul s-a adresat persoanelor cu aceiași viziune și reprezentanților partidului Mișcării Naționale Unite (UNM), să se pregătească activ pentru alegerile prezidențiale.

„Vedem ce situație este în Georgia, ce deznădejde. Pe acest fundal, mii de oameni au părăsit Georgia sau au această intenție … Sarcina noastră este să ne întoarcem la conducerea Georgiei în 2018. Trebuie să câștigăm alegerile prezidențiale”, a spus Saakașvili.

El a sfătuit reprezentanții UNM să coopereze cu alte mișcări de opoziție din țară și să înainteze un singur candidat la funcția de președinte pentru viitoarele alegeri.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Georgia în toamnă. În prezent, țara este guvernată de Georgi Margvelashvili. Anterior, el și-a anunțat disponibilitatea de a lupta din nou pentru funcția de șef de stat. Opoziționerii Nino Burjanadze și Shalva Natelashvili și-au exprimat, de asemenea, dorința de a participa la alegeri.

Saakașvili a fost fondatorul partidului “Mișcarea Națională Unită”, care a condus țara timp de nouă ani, până la alegerile parlamentare din 2012.

Saakașvili a părăsit Georgia după ce noul președinte, Georgi Margvelashvili, a preluat funcția în noiembrie 2013. Procuratura generală a Georgiei a înaintat fostului lider cu acuzații în trei cauze penale. El a fost dat în căutare. Procuratura georgiană a făcut de mai multe ori apel la partea ucraineană cu o cerere de extrădare a fostului președinte.

În 2015, Saakașvili a devenit guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, dar un an mai târziu, președintele Petro Poroșenko l-a concediat. În februarie 2018, autoritățile din Ucraina l-au deportat în Polonia. De acolo, Saakașvili a mers în Olanda, unde a primit un buletin de identitate care îi dă dreptul de a trăi și de a lucra în Uniunea Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram