Potrivit proiectului, bunurile incluse în set vor fi de producție autohtonă, cu imprimeu în stil național. Culorile pieselor vor fi neutre, potrivite pentru fete și băieți. Setul ar urma să fie oferit gratuit mamelor după naștere, prin completarea unui formular la care se va anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii. Setul va fi oferit prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private care oferă servicii perintale.
Setul va include următoarele bunuri:
1) body – 1 unitate
2) pantalon – 1 unitate
3) maletă – 1 unitate
4) căciulă – 1 unitate
5) ciorapi – 1 pereche
6) baveta – 1 unitate
7) păturică – 1 unitate
8) set lengerie pat pentru copii – 1 unitate
9) set cosmetice pentru copii bebeluş: șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei – 1 unitate
10) șervețele umede – 1 unitate
11) jucărie – 1 unitate
12) cutie – 1 unitate.
Implementarea acțiunii ar urma să fie implementată începând cu 1 iunie 2018. Nu se cunoște însă care va fi bugetul alocat pentru acesta.
Autoritățile de la Chișinău au preluat această practică de la statele care deja au implementate proiecte identice. Spre exemplu, Finlanda oferă începând cu anul 1949 pachete/cutii de maternitate cu articole necesare pentru nou-născut. Modelul finlandez a fost preluat și de Statele Unite ale Americii, fiind oferite părinților un tip de cutii pentru a încuraja obiceiurile de somn în condiții de sigurață. Cutia robustă și portabilă, include, de asemenea, elemente esențiale care ajută familiile să ofere copilului un început bun. Argentina a lansat acțiunea „Qunita”, prin care au fost oferite 144 mii pătucuri și genți cu strictul necesare pentru nou-născuți.
Proiectul a fost elaborat urmare a schimbărilor survenite în procesele demografice și prezintă un pericol pentru dezvoltarea durabilă a țării. Conform datelor statistice ale Biroului Național de Statistică, rata totală de fertilitate (numărul mediu de copii născuți de o femeie la vârsta reproductivă) a scăzut de la 2,3 în anul 1980 până la valoarea minimă 1,2 în anul 2002. În anul 2016 acest indicator a constituit 1,3. Datele preliminare atestă faptul că în anul 2017 s-au născut 34051 copii vii, cu 3343 copii (8,9%) mai puțin față de anul 2016, fiind cea mai bruscă scădere în ultimii 20 de ani.