Un nou Dubai? Două state pun la bătaie 10 miliarde de dolari pentru a construi un nou mega-oraș

06 martie 2018, ora 12:39

Deal-ul a fost anunţat duminică după ce Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman s-a întâlnit cu preşedintele egipean Abdel Fattah al-Sisi în Cairo. Aceasta a fost prima călătorie oficială a lui Bin Salman de când a preluat conducerea în 2017.

Arabia Saudită şi Egipt, cele mai populate şi mai bogate state arabe, şi-au consolidat relaţiile strategice de când Sisi a venit la putere în 2013.

Acordul de a crea un mega-oraş vine la trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Egipt, preşedintele Sisi încercând să obţină un al doilea mandat. Votul a generat reacţii la nivel internaţional, criticii acuzând Egiptul că nu păstrează un cadru democratic.

În februarie, 14 grupuri egiptene şi internaţionale care militează pentru protejarea drepturilor omului şi protejarea democraţiei au publicat o declaraţie comună, acuzându-l pe Sisi că „a încălcat toate standardele minime necesare pentru libertate şi pentru alegeri democratice”.

Arabia Saudită mai este implicată într-un proiect asemănător încât, la sfârşitul anului trecut, guvernul saudit a anunţat că va construi un mega-oraş numit NEOM. Oficialii au anunţat că acest oraş va funcţiona 100% pe baza energiei regenerabile, parte dintr-un proiect masiv de reorientare a atuurilor economice ale Arabiei Saudite.

Proiectul NEOm se va întinde pe 26.500 de km pătraţi şi va fi legat atât de Iordan cât şi de Egipt. Guvernul a transmis că industrii precum energia, apa, biotehnologia, alimentele, producţia prin intermediul tehnologiilor avansate şi entertainment-ul vor fi principalele priorităţi în noul oraş.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram