/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Democrația dincolo de ocean: Secretul democrației la americani. „Deciziile trebuie luate la vedere, nu după uși închise”

missing
08 martie 2018, ora 11:39

„Noi lucrăm ca să reducem influența banilor în procesul politic, să înlăturam barierele din drumul spre urnele de vot, pentru ca fiecare să aibă un vot egal, o voce egală în deciziile care le afectează viața. Noi lucrăm ca să menținem standarde etice înalte pentru oficiali și pentru libertatea media”, susține Stephen Spaulding, șef afaceri externe al organizației „COMMON CAUSE”.

Una din politicile promovate de organizație este reducerea rolului pe care îl au banii în politică. Și asta pentru că există riscul ca oficialii, odată aleși, să uite de interesele cetățenilor, în favoarea donatorilor care i-au susținut cu bani mari în campanie.

„Preocuparea noastră ce ține de bani, este că, din moment ce oficialii sunt învestiți, dacă au primit bani de la unele segmente ale societății, de la lobby-știi oamenilor care vor anumite acțiuni ale guvernării privind domenii foarte înguste, care pot să nu coincide cu interesele publice, atunci apare întrebarea dacă ei sunt receptivi la ceea ce vor alegătorii sau față de interesele finanțatorilor”, menționează Stephen Spaulding.

Organizația subliniază că democrația nu înseamnă doar un proiect pentru ziua alegerilor, ci o politică promovată pe parcursul întregului an, care trebuie însă monitorizată permanent de ONG-uri independente. „Cred că un mijloc de a lupta contra corupției e să ai organizații independente puternice, în calitate de „câine de pază”, dar, la fel, să fie și „câini de pază” interni. Multe dintre agențiile noastre au așa-zișii inspectori generali, care sunt independenți față de toți ceilalți și desfășoară investigații și le fac publice, dar nu le ascund sub covor”, a adăugat șeful afaceri externe al organizației „COMMON CAUSE”.

Deși recunosc că nu este deloc ușor să influențezi anumite decizii politice, activiștii se pot lăuda, totuși, cu proiecte devenite realitate. „Spre exemplu, anul acesta, în Illinois, a trecut proiectul ce prevede înregistrarea automată a alegătorilor. Din păcate aici, dacă cineva vrea să voteze, trebuie să îndeplinească un formular și să-l transmită la Oficiul de Înregistrare. Poate nu sună atât de dificil, însă este o barieră pentru participare. Illinois a devenit al nouălea stat care a adoptat înregistrarea automată a alegătorilor. Astfel, când obții permisul de conducere sau interacționezi cu Agenția Guvernamentală de Stat, ești automat inclus în listă”, susține Stephen Spaulding.

Iar pentru ca lucrurile să se miște în direcția corectă și în Moldova, americanii ne sfătuiesc să construim o societate civilă puternică – un adevărat „câine de pază” al societății. „Cred că este neapărat să ai organizații nonguvernamentale independente și active, un sistem de justiție care le va permite să-și facă treaba, să obțină documentele necesare, transparența este foarte importantă, să aducem lumină în modul în care sunt luate deciziile politice – ca acestea să fie luate la vedere, nu după uși închise, să fie organizate ședințe publice”, adaugă funcționarul.

*** Subiectul a fost realizat cu suportul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram