Peste 700 de medici, precum și 150 de studenți de la facultățile medicale din Canada, au scris o scrisoare deschisă în care se opun creșterii lor salariile.

„Noi, medici din Quebec, care credem într-un sistem puternic de stat, ne opun creșterii salariilor pe care asociațiile noastre medicale le-au convenit”, se arată în scrisoare. Medicii care au semnat susțin că astfel de creșteri sunt inadecvate pe fondul salariilor scăzute ale asistentelor medicale și al dificultăților la accesul de îngrijiri medicale în rândul pacienților.

„Aceste adausuri sunt chiar șocante, având în vedere că asistentele, grefierii și alți profesioniști lucrează în condiții foarte dificile, iar pacienții trăiesc în condiții de lipsă de acces la serviciile necesare datorită reducerilor puternice din ultimii ani și centralizării puterii în mâinile Ministerului Sănătății”, se spune în declarație. Autorii propun transferul banilor economisiți astfel în sistemul de sănătate din Quebec pentru a ajuta locuitorii provinciei.

Potrivit raportului Institutului canadian de informare în domeniul sănătății, publicat în septembrie 2017, un medic-terapeut din țară primește în medie aproximativ 261 mii de dolari pe an. Un medic de familie câștigă aproximativ 212 mii de dolari pe an, iar un chirurg – aproximativ 355 de mii de dolari. Acești indicatori nu iau în considerare cheltuielile medicilor necesare pentru activitatea lor zilnică. Costul primului an de formare într-un colegiu medical pentru cetățeni și rezidenți permanenți din Canada este de 2,5-20 mii de dolari.