/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

După omorul unui jurnalist de investigație, zeci de mii de slovaci au cerut în stradă demisia premierului

10 martie 2018, ora 10:12

Protestatarii cereau eforturi anticorupţie, după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. Pe bannerele lor se puteau citi apeluri la “o Slovacie respectabilă” şi la demisia guvernului, precum şi avertismentul că “Slovacia nu trebuie să ajungă un stat mafiot” sau doar “Ruşine!”. Marşurile au fost organizate de activişti civici neafiliaţi politic, care au declarat că nu doresc ca la manifestaţii să ia cuvântul niciun politician. Potrivit organizatorilor, demonstraţia din Bratislava a fost cea mai mare din 1989, când fosta Cehoslovacie a răsturnat regimul comunist.

Anunţând protestele cu câteva ore înainte, agenţiile EFE şi Reuters remarcau că premierul Fico nu a reuşit să dezamorseze criza politică declanşată după ce Kuciak a fost găsit ucis cu gloanţe în locuinţa sa, alături de prietena lui, pe 25 februarie. Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut de mai multe ori demisia guvernului sau alegeri anticipate. Şeful statului a acuzat puterea executivă că a ignorat timp de mai mulţi ani rapoartele serviciului de informaţii SIS privind influenţa mafiei italiene în Slovacia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram