Martin Shkreli, fostul director executiv al Turing Pharmaceuticals, cel care a devenit cunoscut după ce a scumpit un medicament destinat persoanelor infectate cu HIV de 55 de ori peste noapte, care este cercetat din 2015 pentru frauda fiscală, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și a primit o amendă de 75.000 de dolari, informează Hotnews.ro.

Întreprinzătorul, născut în Brooklyn, a devenit cunoscut ca „Pharma Bro” pe rețelele de socializare în anul 2015, după ce a crescut prețul unui medicament folosit în tratarea infecției cu HIV de la 13,5 dolari la 750 de dolari pastilă.

Procurorii l-au acuzat că a administrat greșit bani din octombrie 2009 și până în martie 2014, în legătură cu două fonduri speculative pe care le administra – MSMB Capital Management și MSMB Healthcare.

Ei au comparat operațiunea lui Shkreli cu o schemă Ponzi și l-au acuzat că i-a mințit pe investitori despre situația fondurilor speculative și că a folosit banii unei societăți farmaceutice pe care a înființat-o – Retrophin – ca pe o „pușculiță personală”, pentru a rambursa investitorii în fonduri speculative.

Martin Shkreli, antreprenor și finanțist, care a fondat Turing Pharmaceuticals în februarie 2015 este cercetat din decembrie 2015 pentru frauda fiscală într-un dosar legat de alte companii.

Ca urmare a acestor fapte, „cel mai dușmănit om din America” – cum a fost denumit de unii jurați – a primit șapte ani de închisoare și o amendă de 75.000 de dolari.