Artistul rus Oleg Tabakov a murit la vârsta de 83 de ani. Presa rusă anunță că acesta s-a stins la spital.

Tabakov a fost internat în stare gravă la sfârșitul lunii noiembrie la un spital din Moscova. Acestea suferea de pneumonie severă și a suferit o intervenție chirugicală, după care actorul a fost conectat la dispozitivul de ventilație artificială.

Premiera unui spectacol în care trebuia să joace actorul de 82 de ani a fost amânată.

Născut în 1935 la Saratov, în sud-vestul Rusiei, Oleg Tabakov s-a alăturat în 1956 trupei teatrului moscovit Sovremennik, devenit unul dintre cele mai cunoscute din Rusia, după ce a fost reperat de către fondatorul acestuia, celebrul regizor de teatru Oleg Efremov.

În 1967, el interpretează rolul lui Nikolai Rostov în ”Război şi pace”, în regia lui Serghei Bondarciuk, primul film sovietic recompensat, în 1969, cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Oleg Tabakov a jucat şi în mai multe pelicule cult sovietice precum ar fi ”Şaptesprezece momente de primăvară” (1973) şi ”Moscova nu crede în lacrimi” (1979), care a câştigat, la rândul său, în 1981, Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

După ce a condus între anii 1971 şi 1976 Teatrul Sovremennik, el pune bazele unui ”teatru-studio”, Tabakerka, dedicat tinerilor actori care doreau să deprindă tehnica sa de actorie.

Începând din 2004, Oleg Tabakov a preluat conducerea artistică a Teatrului de Artă din Moscova.

În 2009, el a înfiinţat o nouă şcoală de artă dramatică.

Tată a patru copii din două căsătorii, Oleg Tabakov a primit titlul de ”Artist al poporului din URSS”, cea mai înaltă distincţie în domeniul culturii.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care i-a acordat o medalie onorifică, a prezentat condoleanţe rudelor sale