/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Un moldovean a fost reprezentat, în ultimii 4 ani, de 130 de avocați plătiți de stat

missing
13 martie 2018, ora 08:50

Totuși, dacă ar fi apelat la avocați pe care să-i plătească din buzunarul său, bărbatul ar fi trebuit să achite aproximativ 850 de mii de lei, ținând cont că, în medie, reprezentarea într-un dosar costă în jur de 6.500 de lei.

Este vorba de un bărbat care, pe parcursul a câțiva ani, a înaintat sute de cereri de chemare în judecată împotriva mai multor instituții, iar avocații, care au muncit pentru el, au fost delegați de către Consilul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). Din lipsă de venituri, bărbatului i-au fost acordați apărătorii așa cum prevede legea. Culmea este că, într-un caz, CNAJGS a trebuit să desemneze un avocat, pentru a-l reprezenta pe bărbat, într-un litigiu chiar împotriva Consiliului.

Potrivit reprezentanților Organizației Teritoriale Chișinău a CNAJGS, din 2013 bărbatul s-a adresat de 900 de ori pentru a fi reprezentat în instanță. Totuși, Consiliul a efectuat, din 2014 și până în prezent, 538 de desemnări. Mai exact:

  • anul 2013 – 1;
  • anul 2014 – 9;
  • anul 2015 – 60;
  • anul 2016 – 335;
  • anul 2017- 128;
  • anul 2018 – 6.

Contactat de BizLaw, președinele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșnița, care este și membru al CNAJGS, a declarat că mecanismul de acordare a asistenței juridice garantate de stat ar trebui modificat, iar solicitanții să achite o parte din cheltuieli. De asemenea, ar trebui să existe un sistem de selectare a dosarelor și să fie admise cele de actualitate sau interes public.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram