Deputații liberali au înregistrat în Parlament un proiect al Declarației de unire a R. Moldova cu România. Anunțul a fost făcut de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă.

Unirea a fost promovată de PL tot timpul, susține Ghimpu precizând că proiectul a fost prezentat acum deoarece PL „nu poate fi surd la voința poporului”, a declarat liberalul făcând referire la declarațiile simbolice de Unire semnate de peste o sută de localități din țară.

Totodată, Ghimpu a declarat că îi va ierta toate păcatele lui Plahotniuc dacă va susține Unirea. „Cu toată dragostea mea în ghilimele față de Vlad Plahotniuc , dar și de PD, cunoașteți tot ce s-a întâmplat, dacă va susține declarația de unire îi iert toate păcatele”, a spus Ghimpu.

Mihai Ghimpu susține că, în cazul în care Parlamentul va respinge examinarea și adoptarea Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România, Biroul Politic al Partidului Liberal se obligă să organizeze colectarea semnăturilor de la cetățeni pentru a realiza dezideratul unirii. Dacă însă se va semna Declarația de unire, „nu rămâne decât ca legile României să treacă Prutul”, a spus Mihai Ghimpu.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, solicită Parlamentului Republicii Moldova să se convoace într-o ședință solemnă, pe 27 martie curent, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Parlamentului i se solicită să adopte Declarația de unire a Republicii Moldova cu România ca unică soluție de restabilire a adevărului istoric, de aderare la Uniunea Europeană și de integrare în NATO pentru asigurarea bunăstării, libertății populației din stânga Prutului. Decizia de a înregistra un astfel de proiect a fost luată la ședința Consiliului Republican al PL, care a avut loc pe 12 martie.