/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Cazul Skripal: Substanța neurotoxică ar fi fost plasată în bagajele fiicei agentului rus

missing
16 martie 2018, ora 11:13

Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi în stare inconştientă pe o bancă lângă un centru comercial din Salisbury şi de atunci se află în stare critică.

Iulia Skripal s-a îmbarcat la 3 martie la Moscova pentru zborul spre Londra, conform poliţiei antitero britanice.

În prezent, anchetatorii britanici cercetează versiunea potrivit căreia toxina a fost impregnată într-un articol de îmbrăcăminte, într-unul de cosmetică sau într-un cadou care a fost deschis în casa lui Skripal din Salisbury, conform surselor citate de The Telegraph.

Marea Britanie susţine că agentul neurotoxic cu care a fost contaminat de asemenea un poliţist care le venise în ajutor celor doi Skripal este o substanţă letală de tipul ‘Noviciok’, dezvoltată pentru prima oară de armata sovietică.

Incidentul a fost considerat de Londra ca fiind prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriu occidental după cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a atribuit Moscovei responsabilitatea şi a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi – care potrivit ei – sunt de fapt spioni ce activează sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Londra, dându-le termen de o săptămână ca să părăsească teritoriul britanic.

Într-un demers comun, Marea Britanie, Statele Unite, Germania şi Franţa au cerut joi Rusiei să explice cum a ajuns agentul neurotoxic pe teritoriul britanic. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Serghei şi a Iuliei Skripal şi a acuzat Londra de o exacerbare a isteriei antiruseşti.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, la Astana, că Rusia va răspunde la decizia Londrei de a expulza 23 de diplomaţi ruşi printr-un gest simetric de expulzare a unor diplomaţi britanici aflaţi la post în Federaţia Rusă.

Întrebat de Reuters la Astana, unde vineri are loc o reuniune trilaterală Rusia-Iran-Turcia asupra Siriei, dacă Rusia intenţionează să expulzeze diplomaţi britanici, Serghei Lavrov a spus: ‘Desigur, vom face asta’. Ministrul rus nu a oferit însă alte detalii şi nici nu a specificat numărul diplomaţilor care ar putea fi expulzaţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram