Aproximativ 80 de tone de lapte sunt depozitate în fiecare zi în butelii. Proprietarii companiei spun că laptele este adus din sudul țării, de la fermele de vaci. Ulterior, este procesat laptele și este divizat spre sectoarele unde este prelucrat. Mai târziu, mostrele de lapte ajung în laboratoarele companiei.
„Prelevăm probe atât de la materia primă, cât și pe parcursul întregului flux tehnologic. În sticlării de acest gen, numite buterometre, tratate de la 0 la 6, se determină grăsimea în lapte. În timp de jumătate de oră, în lapte trebuie să fie toți indicii fizico-chimici”, spune Lilia Babii, inginer chimist JLC.
După scandalul lactatelor, mai multe tipuri de produse ale companiei au fost retrase de pe rafturi. Compania nu vrea să spună ce pierderi a suportat după restricțiile impuse de autorități.
„Aici au fost sistate procesele de producere la câteva produse, dar astăzi am primit permisiunea de la ANSA să revenim la producere”, menționează Veronica Mămăligă, tehnolog JLC.
„Au fost oprite din producție o serie de produse: două tipuri de produse de la Incomlac și JLC. Astăzi vă pot arăta că sunt toate restabilite. E greu să spui că adevărul a triumfat”, susține Elena Belan, director JLC.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a confirmat pentru TV8 că au fost anulate restricțiile la aceste tipuri de produse urmare a unui audit. La aproape două luni de la scandalul lactatelor, administrația companiei JLC spune că abia urmează să trimită probe la un laborator independent de peste hotare și neagă în continuare acuzațiile vizând calitatea proastă a produselor companiei. Totuși, șefii acesteia recunosc că anumite produse conțin grăsimi vegetale.
„Toate mărfurile sunt produse din lapte. Uneori se normalizează cu ajutorul laptelui uscat. Noi nu obligăm pe nimeni să cumpere acest tip de produse. Noi producem ceea ce se cere pe piață. Am clasificat tipurile de produse, scriem clar pe etichete că sunt grăsimi vegetale”, spune directorul JLC.
Compania JLC este principalul figurant în scandalul legat de calitatea produselor lactate.
Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov