/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Expert, despre numirea lui Poalelungi la CC: „Este un pas disperat al guvernării de a promova un om comod”

missing
17 martie 2018, ora 09:01

„Mă îngrijorează lipsa unui concurs transparent. Participarea unei singure persoane nu poate fi numită concurs. Pentru mine, numirea aceasta este un pas disperat al guvernării de a promova un om oarecum comod și susținut de majoritatea parlamentară, or caracterul majorității parlamentare lasă urmă asupra tuturor promovărilor din acest stat, în special când vorbim de Poalelungi, care a fost vizat în câteva scandaluri importante legate de investigații jurnalistice. Promovarea lui ca exponent al unei justiții discreditate la Curtea Constituțională, vizavi de care deja planează suspiciuni este, în opinia mea, un pas disperat”, a declarat Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme.

Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, susține că astfel de numiri nu ar trebui să se facă în grabă, or cetățenii trebuie să cunoască motivația lui Poalelungi și cum acesta a reușit să își convingă colegii că merită fotoliul de președinte al Curții Constituționale: „Nimeni nu neagă meritele lui, dar când candidezi la o funcție trebuie să prezinți și argumente”.

Consilierul juridic Ion Guzun menționează că nu este nimic deosebit în ascensiunea lui Poalelungi de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea Constituțională și că este vorba de o practică unanim recunoscută.

Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, spunea anterior că speră ca, odată cu numirea lui Poalelungi la Curtea Constituțională, acesta să nu importe practicile de la Curtea Supremă de Justiție, cum ar fi anularea ședințelor publice sau pronunțarea hotărârilor ilegale, care generează condamnări la CEDO. În același timp, fostul ministru și-a mai exprimar îngrijorarea despre modificarea unor hotărâri ale CC, cum ar fi hotărârile cu privire la limba română, la neutralitate, identitatea constituțională europeană a Republicii Moldova etc.

În opinia experților, mutarea lui Poalelungi la CC o vom putea înțelege în următoarele luni. Experții și-au mai exprimat speranța că Poalelungi va continua reformele lui Tănase.

„Cred că Tănase în postura de ministru avea un cuvânt greu de spus, inclusiv această mutare de la CSJ la CC. El oarecum este un profesionis și cred că îi pasă. Nu cred că a agreat și avem mesajul lui care spune că nu agrează această mutare”, a spus Ștefan Gligor.

Mihai Poalelungi a fost ales în funcția de judecător la Curtea Constituțională de către CSM, el fiind unicul candidat înscris în concurs. Pentru el și-au dat votul toți membrii Consiliului cu excepția ministrului Justiției, Alexandru Tănase, și a judecătoarei Nina Cernat, care au absentat de la ședință.

Poalelungi a fost numit în funcția de judecător la CC după ce Panțîru și-a dat demisia din funcția de președinte, invocând motive personale. Anunțul lui Panțîru a venit la scurt timp după ce Tănase, în calitate de ministru al Justiției, a menționat că pe agenda sa de reforme se regăsește restructurarea Curții Supreme de Justiție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram