/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Aeroportul Chişinău trece la programul de vară. Cea mai solicitată cursă va fi cea spre Moscova

missing
20 martie 2018, ora 09:05

Astfel, în acest sezon va fi operat avea un număr record de zboruri spre și dinspre Moscova – până la 77 zboruri pe săptămână, efectuate de 6 operatori aerieni: Air Moldova, Fly One, S7 Airlines, Aeroflot, Ural Airlines, Globus Airlines.

La fel, va crește considerabil numărul zborurilor spre București – de la 19 până la 30 pe săptămână, dintre care 26 de curse vor fi operate de compania românească Tarom și 4 de către Air Moldova. Destinația Istanbul va fi operată de Turkish Airlines și Air Moldova cu un număr total de 21 frevcențe pe săptămână.

Spre St-Petersburg se vor opera 19 curse săptămânale, față de 7 în sezonul de iarnă, cu revenirea pe această destinație a celui de-al doilea operator național Fly One, care vine cu 6 zboruri săptămânale. Destinația Kiev va fi operată, cel mai probabil după luna iulie 2018, de 2 ori pe zi, de MAU, urmare a liberalizării pieței cu Ucraina, fiind semnat Acordul privind serviciile de transport aerian dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei.

Pentru cursa Viena este mărită frecvenţa zborurilor de către Austrian Airlines, care va opera până la 11 curse săptămânal, iar Air Moldova – 2. Și pe direcția spre Londra înregistrăm o majorare a frecvenței de la 9 la 11 zboruri pe săptămână, operate de Air Moldova și WizzAir. La fel, va creşte până la 9 pe săptămână frecvenţa zborurilor pentru cursele regulate spre Varşovia, operate de compania LOT.

Câte 9 curse săptămânale vor fi spre Paris (Air Moldova și Fly One), și Verona. Spre Roma, Bologna și Dublin – câte 8 curse săptămânale.

Totodată, în sezonul de vară spre Antalya se vor efectua până la 32 de curse săptămânale, operate de patru companii aeriene: Air Moldova, Fly One, Turkish Airlines și AtlasJet.

Noutatea sezonului este dezvoltarea destinației Tel Aviv, urmare a semnării Acordului interguvernamental cu Israelul. Datorită acestui fapt, operatorul național Air Moldova va lansa cursa spre TelAviv din 6 mai, cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, iar din 4 iunie așteptăm intrarea pe piață, cu aceeași destinație a operatorului ARKIA Israeli Airlines cu alte 2 frecvențe. Compania Tandem Aero, la fel va mări numărul zborurilor pe destinația Tel Aviv, iar în total din vară vor fi operate 8 zboruri pe săptămână.

Și lowcostul WizzAir vine cu zboruri din Chișinău spre Atena – de 2 ori pe săptămână.

Lufthansa va introduce cursa Chișinău – Frankfurt. Ca urmare, frecvența zborurilor spre Frankfurt, care mai este operată de Air Moldova, se va dubla și va ajunge la 14.

Operatorii naționali vin cu lansări de destinații noi din Chișinău Ekaterinburg – efectuată inițial de 2 ori pe săptămână de Air Moldova, cu creșterea până la 4 zboruri din iunie și Voronej – la fel de 2 ori pe săptămână pe care o va deschide Fly One.

Conform rezultatelor anului 2017, companiile naţionale au transportat 1 640,4 mii pasageri, ceea ce în comparaţie cu perioada anului 2016 indică o majorare cu 44,6 %. Ca urmare, cota transporturilor de pasageri a crescut în favoarea companiilor aeriene naţionale cu +8,7% față de anul 2016, iar repartizarea cotei-părţi a transporturilor de pasageri efectuate prin Aeroportul Internaţional Chişinău între companiile aeriene naţionale şi străine constituie 59,8% şi 40,2% respectiv.

În 2017, întreprinderile din domeniul aviaţiei civile au virat impozite în Bugetul Public Naţional în sumă de peste 230 mln de lei cu 22,7 % mai mult ca în 2016.

Conform datelor estimative, cifra totală de afaceri a întreprinderilor cu activităţi în domeniul aviaţiei civile constituie 4,4 mlrd lei. Comparativ cu perioada anului 2016 acest indicator financiar înregistrează creştere de 20%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram