/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Valeriu Munteanu, despre „teroarea” din primăria Chișinău și activitatea lui Dorin Chirtoacă în funcția de primar

21 martie 2018, ora 07:41

Făcând referire la activitatea Silviei Radu, acesta a spus: „În primele două săptămâni de activitate a doamnei, ea vine și face o ședință cu toți primarii din suburbii, 18 la număr, unii au și 5-6 mandate, pune „pistolul” pe masă și începe a țipa la dumnealor. Ea credea că primarii sunt în subordinea dumneaei fix așa cum credea că consilierii sunt în subordinea ei. Eu îmi închipui că s-a dus acolo la Partidul Democrat și domnul Plahotniuc așa i-a spus că te duci și așa le spui și toți o să se teamă și o să vezi cum o să lucreze și o să faceți miere acolo”.

Liberalul susține că și în Consiliul Municipal se votează de frică. „De frică vin…eu știu că erau închiși vreo câțiva consilieri, i-au scos de prin pușcării, i-au adus la Consiliul Municipal, lăbuța în sus. Votează de frică”.

Pe de altă parte directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, îl contrazice pe Munteanu și spune că, de fapt, teroarea persistă în general la nivelul administrațiilor publice locale. „Acest lucru este oribil și se produce în proporții deosebit de mari. Trebuie să înțelegem că statul este de fapt un mecanism de represiuni uriaș. După părerea mea acest lucru se produce la ora actuală înainte se alegerile parlamentare”, afirmă Kulminski.

Kulminski mai spune că ceea ce se face acum la primărie, se face pentru a pregăti teren pentru alegerile parlamentare: „Aici sunt posibile anumite lucruri până la alegeri parlamentare care pot fi făcute la suprafață, eu știu, să curățim străzile, să punem niște becuri, cumva să îmbunătățim orașul, să facem anumite lucruri care sunt la suprafață și care până acum nu au fost gestionate eficient. Atunci se crează impresia că orașul se schimbă spre bine”.

Întrebat despre greșelile colegului său de partid, ex-primarul Dorin Chirtoacă, Munteanu spune că din punct de vedere politic Chirtoacă a avut o conduită corectă, începând cu prima zi, și până la plecare. Expertul din platou crede însă că cea mai mare problemă a lui Dorin Chirtoacă a fost că el a guvernat primăria prin unionism,iar principalele probleme ale municipiului așa și nu au fost rezolvate. Kulminski consideră că în Primăria municipiului Chișinău trebuie să fie făcute urgent câteva lucruri. Prima dintre ele este reforma structurală pentru că în forma actuală nu poate funcționa pe deplin nicio întreprindere. În plus, în aceste întreprinderi municipale trebuie să fie făcut un audit și multe dintre ele trebuiesc privatizate. De asemenea, trebuie să fie asigurată transparența proceselor pentru că actualmente aceasta lipsește, consideră Vladislav Kulminski.

Alegerile noi în municipiul Chișinău vor avea loc la 20 mai.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram