/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Controlul judiciar ar putea fi aplicat pe o perioadă de cel mult 60 de zile

22 martie 2018, ora 16:20

Potrivit modificărilor propuse, măsura liberării provizorii sub control judiciar poate fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani. Totodată, măsura poate fi de 24 de luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 12 ani.

Totodată, se prevede ca controlul judiciar privind necesitatea de menţinere a măsurii liberării provizorii să se realizeze periodic, dar nu mai rar decât o dată la 60 de zile, de către judecător. Dacă temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau au apărut temeiuri noi care să justifice menţinerea acesteia, liberarea provizorie sub control judiciar se poate extinde.

Organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuieşte învinuitul, inculpatul liberat provizoriu verifică periodic respectarea obligaţiilor de către acesta, iar în cazul în care constată încălcări sesizează imediat judecătorul.

Alte completări vizează necesitatea de menţinere a măsurii liberării provizorii pe cauţiune care urmează a fi verificată periodic, dar nu mai rar decât o dată la 60 de zile, de către judecătorul care a dispus măsura.

De asemenea, se propune ca măsura liberării provizorii pe cauţiune să poată fi dispusă pe un termen de cel mult 12 luni cumulative învinuitului, inculpatului de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani, respectiv 24 de luni cumulative pentru persoana care este învinuită, inculpată de săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen mai mare de 12 ani.

Proiectul a fost elaborat în vederea executării Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 17 din 19 mai 2016 pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi. Acesta urmează a fi votat în lectură finală de către deputați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram