/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Democrația dincolo de ocean: Prețul unui vot în SUA. Nouă milioane de dolari pentru un singur loc în Senatul american

26 martie 2018, ora 15:10

Rapoartele pot fi lunare. Însă, pe durata campaniei electorale, ele sunt prezentate trimestrial. Nemijlocit în perioada preelectorală se prezintă un raport, astfel încât publicul să cunoască ce donații au fost colectate înaintea alegerilor”, susține Steven T.Wather, președinte Comisia Electorală Federală.

În decembrie 2017, democratul Doug Jones l-a învins pe republicanul Roy Moore în cadrul alegerilor speciale din Alabama cu o diferență de puțin peste 20 de mii de voturi, adică 1,5% din numărul total al voturilor exprimate.

Chiar și așa, victoria lui Doug Jones a reprezentat o lovitură puternică dată republicanilor, numărul cărora în Senat s-a redus la 51 contra a 49 de democrați. Sumele cheltuite în perioada campaniei electorale s-au ridicat la milioane de dolari.

Candidatul democraților, spre exemplu, a raportat cheltuieli de peste nouă milioane de dolari. Asta deși a colectat donații aproape 12 milioane. Dacă raportăm cheltuielile la numărul alegătorilor care i-au susținut candidatura, reiese că un vot l-a costat aproape 14 dolari.

A cheltuit cu aproape trei milioane de dolari mai puțin republicanul Roy Moore, mai exact, șase milioane, cam tot atâția bani cât au fost colectați din donații. Altfel spus, prețul unui vot ar fi de puțin peste nouă dolari.

Responsabilă de monitorizarea modului în care partidele respectă legislația electorală este Comisia Electorală Federală, care nu inițiază însă investigații din proprie inițiativă, ci examinează sesizările și plângerile depuse.

„Din moment ce comisia a analizat cazul, se expune asupra faptului dacă încălcarea ar fi putut avea loc, dar nu constată că a avut loc. Ulterior, cu votul a 4 din cei 6 membri, comisia votează pentru investigarea cauzei”, adaugă Steven T. Walther.

Ulterior, Comisia colectează toate informațiile necesare pentru investigarea minuțioasă a cazului. Urmează o nouă ședință, unde se pronunță decizia finală – dacă partidul sau candidatul a încălcat sau nu legislația electorală.

În caz afirmativ, inițiem o acțiune împotriva celor care au încălcat legea. De obicei, nu ajungem atât de departe. În majoritatea cazurilor noi soluționăm cazul amiabil. De obicei, candidații au juriști care cunosc bine legislația și sistemul nostru de lucru”, subliniază Walther.

*** Materialul a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram