Sancțiunea pentru parcarea în locuri interzise este amendă de la 5 la 10 unități convenționale cu aplicarea a două puncte de penalizare. Urmare a scoaterii plăcuțelor, proprietarii sau posesorii de vehicule sunt deseori puși în situații complicate pentru că nu pot circula cu mașina până nu își recuperează plăcuțele, altfel riscă o amendă de la 25 la 30 unități convenționale.
Respectiv, conducătorii auto cărora le-au fost ridicate plăcuțele trebuie să apeleze la serviciile de evacuator auto pentru a-și putea duce mașina acasă, serviciu care deseori depășește ca cost suma aplicată prin sancțiune, fie trebuie să identifice inspectorii care i-au ridicat plăcuțele de înmatriculare pentru a le recupera, iar automobilul rămâne în continuare parcat ilegal.
„Constatăm că practica ridicării plăcuțelor a vehiculelor parcate ilegal este una ineficientă, care nu oferă soluții pentru combaterea practicii de staționare sau parcare ilegală, ba din contra, creează dificultăți atât pentru conducătorii auto, cât și pentru polițiști”, a menționat anterior Valentina Buliga.
Aceasta a mai declarat că Inspectoratul Național de Patrulare dispune de tehnica și metoda necesară pentru sancționarea conducătorilor care parchează neregulamentar, fără a fi necesară scoaterea plăcuțelor.