Au făcut o faptă bună în ajunul sărbătorilor de Paște. Este vorba de aproximativ 500 de militari ai Armatei Naționale și studenți ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, care au donat astăzi, voluntar, sânge la punctele de colectare, amenajate atât în capitală, cât și la Cahul, Bălți și Ungheni.

Donarea de sânge a deveni deja o tradiție pentru militarii Armatei Naționale. „Am venit astăzi să donez sânge pentru ca să salvez un om, o viață. Cred că asta este o faptă bună, fiecare persoană trebuie să doneze sânge dacă are posibilitatea pentru a salva o viață, o persoană care are nevoie de acest sânge.”

„Banca republicană de sânge trebuie să aibă tot necesarul de sânge pentru toate spitalurile și clinicile din Republica Moldova,” susține Victor Ostrofeț, medic CNTS.

Potrivit medicilor, pot dona sange doar persoanele perfect sanatoase, iar procedura durează 30 de minute.

„Să fie sănătoși, să nu aibă diferite patologii și să fie cu dispoziție și sănătate bună,” menționează Valentina Constantin-Caraman, registrator medical.

Donez sânge deoarece este un act voluntar de binefacere și dacă am posibilitatea să salvez o viață, sunt de acord să o fac cu mare plăcere.”

„Am donat și mi-a părut tare bine.
– Ve-ți mai dona pe parcurs?
– Întocmai. Dacă trebuie să facem un lucru bun în viață.”

În capitală au fost deschise trei puncte de colectare a sângelui. Militarii care au fost astăzi donatori, au avut zi liberă şi au primit câte un pachet cu produse alimentare. Campania face parte din Planul de acțiuni al „Programului național de securitate transfuzională 2017-2021”.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban