Apa potabilă, săpunul și veceurile rămân a fi o problemă gravă în școlile din Republica Moldova, în special în cazul instituțiilor de învățământ din mediul rural. Platforma Copiilor a lansat o campanie de cercetare în cadrul căreia mai mulți elevi din țară și-au expus opinia cu referire la condițiile igienice și sanitare din școlile lor.

Potrivit datelor colectate, 43% dintre respondenți afirmă că au acces dificil la apă, iar 27% dintre copii au menționat că nu au deloc acces la apă potabilă.

„Trebuie să vii cu apa de acasă sau să mergi să o cumperi”, menționează unul dintre respondenți.

În cadrul cercetării au fost analizate și mai multe aspecte cu privire la veceurile din școli, unde s-a ținut cont de dotările acestuia, distanța de la sala de clasă până la toaletă, întreținerea și prezența hârtiei igienice. Astfel, 29% dintre copiii din mediul rural au menționat că au veceu în interiorul instituției. Totuși, mulți elevi spun că deseori toaletele sunt închise și trebuie să meargă la cele de afară.

„Toaletele sunt adaptate pentru copii cu nevoi speciale doar în 13% dintre cazuri. În ce privește starea generală a toaletelor, aproape 60% dintre elevii chestionați au dat note de 1-4 la acest capitol”, susține unul dintre membrii Platformei Copiilor.

Participanții la cercetare au mai menționat că sunt nemulțumiți de faptul că în veceuri nu se face curățenie la timp. Mai mulți copii au declarat că toaletele profesorilor sunt în interior și sunt dotate cu hârtie igienică, săpun și condiții de intimitate.

„Am constat că 90% dintre copii au lavoare, însă 70% au afirmat că văd foarte rar săpun la acestea. Băieții au mai rar acces la lavoare decât fetele, probabil din cauza stereotipurilor”, spune un alt membru al Platformei Copiilor.

La problemele enumerate mai sus se adaugă și lipsa intimității. 77% dintre copii chestionați au afirmat că în toalete există pereți care delimitează cabinele și doar 43% dintre respondenți au menționat că veceul are și uși. În același timp, intimitatea băieților este mai des încălcată decât ce a fetelor.

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md