Nu cumpărați boia pentru ouă „la linguriță”! Pentru că suntem în săptămâna Peștelui, iar pe lângă tradițională pască și cozonac, de pe masa de sărbătoare nu lipsesc ouăle roșii, responsabilii de la Agenția pentru protecția consumatorilor îndeamnă gospodinele să fie atente atunci când cumpără vopsea pentru ouă. Fiecare vânzător trebuie să dețină certificat igienic, iar pe pliculețul cu vopsea trebuie să fie scris că poate de folosită pentru uz alimentar.

Vopseaua de boit ouăle, cumpărată la colțul străzii poate fi periculoasă. Chiar dacă e mai ieftină și are o culoare mai stridentă, vopseaua tipografică sau cea preparată prin subsoluri ne poate afecta grav sănătatea.

Este un produs periculos, poate fi un produs cu conținut de elemente chimice și efectele pot să fie nu imediate, dar de lungă durată. De aceea, procurăm numai vopsea în ambalaj de la producător și care este, bineînțeles, din magazin autorizat,” a spus Grigore Cațer, director adjunct Agenția pentru protecția consumatorului.

Chiar dacă este interzisă comercializarea vopselei fără ambalaj și fără acte de proveniență, pe la colțul piețelor, aceasta este vândută, pe furiș, „la linguriță”.

– Ce preț este vopseaua?
– Noi nu vindem asta.
– Da de ce, din ce cauză?
– Nu vindem că nu ne dau voie să vindem.
– Cine nu vă dă voie?
– Oamenii nu ne dau voie. Dați-mi pace!

Vopseaua în ambalaj este comercializată tot fără certificate igienice. Vânzătorii dau însă asigurări că nu este dăunătoare.

La noi actele de proveniență sunt la stăpânul firmei. Avem vopsea românească și ucraineană, calitatea este bună.

– Este de consum, toată este calitativă.
– Aveți și acte la ele?
– De care acte aveți nevoie? Factură pentru că am primit marfa, dar acte nu. Pe ambalaj scrie că este făcută din colorant alimentar, de care acte mai aveți nevoie?
– Nu este dăunătoare?
– Nu.

Deși sunt conștienți că-și pun în pericol sănătatea, oamenii spun că practică vopsirea ouălor cu boia din comerț și nici nu vor să încerce să treacă la vopsirea ouălor pe cale naturală.

Nimic nu este bun, procură toată lumea, luăm și noi. Sperăm că n-o să murim chiar acum pentru vopseaua pe care o cumpărăm astăzi.

Nimic nu se recomandă, dar tot ce cumpărăm nu este calitativ.

Este recomandat cu coajă de ceapă ca să nu ne otrăvim, dar noi suntem otrăviți deja, peste tot este otrăvit.

– Noi mai întâi le fierbem, e totul normal.
– Nu vă temeți?
– Nu, coaja o cureți și o arunci și totul este normal.

Specialiștii în sănătate îndeamnă gospodinele să utilizeze doar vopsea naturală. Sfecla roșie – pentru a da o nuanță de roz pal, coaja de ceapă – pentru portocaliu, spanacul sau urzicile – pentru verde, vinul roșu – pentru violet, iar cojile de ceapă roșie – pentru o nuanță roșie.