Franţa şi Statele Unite au acuzat luni Rusia în faţa Consiliului de Securitate al ONU pentru presupusele atacuri chimice comise în oraşul Douma din Siria, susţinând că Moscova nu putea ignora bombardamentele aeriene ale regimului Bashar Al-Assad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Sprijinul militar rus şi iranian este prezent pe teren şi la toate eşaloanele aparatului de război sirian şi niciun avion sirian nu decolează fără ca aliatul rus să fie informat”, a declarat ambasadorul francez la ONU, François Delattre.

„Aceste atacuri (de la 7 aprilie) au avut loc fie cu acordul tacit sau explicit al Rusiei, fie fără ştirea acesteia şi în pofida prezenţei sale militare. Nu ştiu care dintre cele două derive este cea mai alarmantă pentru securitatea noastră colectivă”, a adăugat el.

Diplomatul francez a mai spus că, „la 7 aprilie, în momentul în care a avut loc al doilea atac chimic la Douma, avioane ruse au participat şi la operaţiuni aeriene în regiunea Damascului”.

În discursul său ţinut în faţa Consiliului de Securitate, omoloaga sa americană, Nikki Haley, a criticat, de asemenea, Rusia şi Iranul: „Rusia şi Iranul au consilieri militari la bazele aeriene ale regimului Al-Assad şi în centrele de operaţiuni. Responsabili ruşi sunt pe teren ajutând direct campaniile (de asediu) ale regimului, iar forţele iraniene fac frecvent treburile murdare”.

Rusia a dezminţit că regimul sirian a recurs la arme chimice sâmbătă la Douma. Experţi ruşi au mers pe teren, au făcut prelevări şi nu au găsit nicio urmă de arme chimice, a afirmat luni în faţa Consiliului de Securitate ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.