/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Avocatul Poporului împărtășește îngrijorările legate de exploatarea imaginii copiilor în scopuri politice

missing
12 aprilie 2018, ora 12:47

Referitor la contextul în care au apărut imaginile și pozele în care sunt vizați copiii, Ombudsmanul este de acord că acestea lezează demnitatea copiilor, subliniind că demnitatea şi drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situaţie.

Potrivit Maiei Bănărescu, îndemnul este în egală măsură valabil și pentru instituțiile media, care sunt chemate să nu mediatizeze subiecte cu acest caracter în care să fie vizați copiii.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cheamă reprezentanții partidelor politice, ai autorităților publice, ai instituțiilor media la corectitudine în abordările subiectelor legate de drepturile copilului, iar părinţii sau reprezentanţilor legali – să manifeste maximă grijă și diligență în asigurarea respectării drepturilor și intereselor superiore ale copilului.

Conform Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să depună eforturi pentru a proteja copiii şi a le asigura cele mai bune condiţii de dezvoltare. Drepturile conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără nici o discriminare, susține Maia Bănărescu.

Consiliul de Presă a expediat, la sfârșitul săptămânii trecute, în adresa Maiei Bănărescu, o scrisoare deschisă în care atenționa asupra faptului că în ajunul sărbătorilor de Paști unii politicieni au afișat pe rețele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe. Potrivit semnatarului, în unele texte însoțite de fotografii se vorbea despre sărăcia și vulnerabilitatea celor la care s-a mers cu daruri, în alte cazuri acest lucru era clar din imagini. Consiliul de Presă afirma că astfel de acte de exploatare a imaginii copiilor în scop de promovare politică reprezintă încălcări grave ale legislației care protejează drepturile copiilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram