Administratorul Oficiului „Schimbarea climei” și trei agenți economici au fost escortați la CNA în urma unor percheziții efectuate la domiciliile și în birourile de serviciu ale acestora. Acțiunile de urmărire s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornite pe abuz pe putere, și anume trucarea licitațiilor de achiziționare și instalare a sistemelor de producere a energiei regenerabile.

Potrivit CNA, în perioada 2010-2018, Oficiul „Schimbarea climei” a implementate mai multe proiecte investiționale de valorificare a surselor de energie regenerabilă. Astfel, în urma documentării licitațiilor publice în cadrul a două proiecte, s-a constat că au participat mai multe companii gestionate din umbră de aceiași beneficiari, iar câștigător al licitațiilor a fost desemnat unul și același SRL. Totodată, s-a stabilit că, propunerile erau prezentate după expirarea termenului oficial de depunere a ofertelor, fapt ce denotă formalismul concursului și înțelegerea prealabilă referitoare la executarea lucrărilor de către agentul economic prestabilit.

Este de menționat că, valoarea totală a celor două proiecte depășește suma de 70.000 de dolari SUA.

Ofițerii și procurorii anticorupție au descins astăzi cu percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale celor patru bănuiți, unde au fost găsite documente contabile, devize de cheltuieli, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte relevante pentru cauza penală. Totodată, au fost ridicați purtători de informație și telefoane, prin intermediul cărora ar fi fost coordonate acțiunile infracționale ale suspecților.

Pentru abuz de putere, legislația națională prevede o pedeapsă de până la șase ani de închisoare și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.