Potrivit unei analize desfăşurate în Statele Unite pe un grup de 5855 aplicaţii de Android adresate copiilor, datele de contact şi chiar coordonatele locaţiei utilizatorilor ar fi ajuns în posesia unor companii cu reputaţie incertă, fără a fi solicitată şi obţinută permisiunea din partea părinţilor, scrie go4it.ro.

Procesul de testare realizat cu ajutorul unor filtre automate a evidenţiat 3337 aplicaţii care colectează informaţii într-un mod care forţează prevederile legislaţiei locale privind protecţia identităţii copiilor cu vârsta sub 13 ani. Dintre acestea, 281 de aplicaţii au comis încălcări grave, colectând informaţii privind datele de contact şi locaţia fizică a copiilor fără ştirea părinţilor. Alte 1100 de aplicaţii au cedat către terţi informaţii care permit identificarea utilizatorilor iar 2281 aplicaţii încalcă regulile Google privind neasocierea informaţiilor colectate cu aşa numitul Advertising ID, folosit la afişarea de reclame.

Un alt detaliu interesant este că 92% dintre aplicaţiile identificate ca având legături cu reţeaua Facebook nu comunicau reţelei de socializare indicatorul de vârstă „sub 13 ani”, observarea obiceiurilor de utilizare continuând la fel ca în cazul adulţilor.

Adăugate în ritm de 2700 intrări în fiecare zi, jocurile şi aplicaţiile pentru copii reprezintă o provocare serioasă pentru Google. Spre deosebire de scanarea pentru conţinut de tip malware, verificarea altor activităţi care ţin de bunele practici în colectarea şi gestionarea informaţiilor despre utilizatori necesită inspectarea manuală de către un operator Google. Rămâne de văzut dacă automatizarea acestui proces prin introducerea unui filtru cum este cel dezvoltat de compania numită AppBrain poate îmbunătăţi situaţia, ţinând cont de faptul că şi regulile după care sunt stabilite eventualele încălcări lasă mult loc de interpretări.