În cursa electorală pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înregistrat, la moment, șase candidați. Potrivit declarațiilor de avere prezentate, doi dintre ei nu au avut nici un venit anul trecut, unul a câștigat 700 de mii de lei din vânzarea unui Mercedes, iar alți trei au trăit din salariu.

Singurul venit – 35 de mii de euro din vânzarea unei mașini

Andrei Năstase, candidatul Platformei DA la primăria Chișinău declară pentru anul trecut un venit de 35 de mii de euro (peste 700 mii de lei) din vânzarea unui Mercedes. În același timp, soția sa, care locuiește în Germania, a avut un salariu de 63 de mii de euro. Familia Năstase a primit și 14 mii de euro indemnizație pentru copii minori.

Năstase mai declară patru case de locuit, dintre care una a primit-o în posesie în 2014, cinci bunuri imobiliare cu suprafața de 135 de metri pătrați, un apartament și un garaj. De asemenea, politicianul este proprietarul a nouă terenuri cu o suprafață de 2,5 hectare, dintre care unul de 94 de ari cumpărat în 2017. Din 2005, Năstase conduce un Nissan Maxima.

Mașină nouă în familia Munteanu și Ceban

Candidatul PL la funcția de primar general al Chișinăului, Valeriu Munteanu, a avut în ultimii doi ani un venit de 287 de mii de lei de la ministerul Mediului, plus o indemnizație de eliberare din funcție de 19 mii de lei. Menționăm că, liberalul și-a dat demisia de la ministerul Mediului în luna mai 2017. Soția acestuia, care lucrează la Moldtelecom, a avut pentru anii 2016 și 2017 un venit de 10 mii de lei. De asemenea, în ultimii doi ani, familia Munteanu a primit 56 de mii de lei în calitate de indemnizație pentru creșterea copilului.

Anul trecut, Valeriu Muntean și-a cumpărat o Skoda Octavia din 2014 cu o sută de mii de lei. De asemenea, fostul ministru este și proprietarul unui Volvo, a unei case de locuit de 220 de metri pătrați, a unui teren și a altor două imobile cu o suprafață totală de 74 de metri pătrați. Soția deputatului este proprietara SRL-ului Calimara Fashion.

În 2017, socialistul Ion Ceban a avut un salariu de 34 de mii de lei de la aparatul Președintelui. De asemenea, Ceban pentru ultimii doi ani a primit o indemnizație de la Consiliul Municipal Chișinău pentru funcția de consilieri de 58 de mii de lei. Soția sa, Tatiana Ceban, a ridicat 40 de mii de lei – salariu de la Asociația Națională a Companiilor Private din domeniul TIC, alte nouă mii dobândă de la trei depozite bancare și 5,9 de mii de lei – indemnizație de creștere a copilului.

Ceban este proprietarul unui apartament de 230 de metri pătrați, care i-a fost donat de mama sa și a unui teren de 59 de ari. În 2017, soția socialistului și-a cumpărat mașină nouă, o Skoda de 455 de mii de lei. În același an, Taiana Ceban a contractat un credit de șapte mii de euro la „DAAC-Auto” SRL. Familia Ceban mai deține peste 200 de mii de lei în câteva depozite bancare.

În 2017, Reghina Apostolova a avut un salariu de 147 de mii de lei din funcția de viceprimar al orașului Orhei. În același an, Apostolova a ridicat o pensie de 82 de mii de lei și o indemnizație de la CNAS de patru mii de lei. Candidata  mai indică că este proprietara unui apartament de 53 de metri pătrați. De asemenea, ea este administratorul autorizat al Societății Regia Apa Canal Orhei SA.

Candidatul care trăiește din salariul soției

Vasile Costiuc nu a avut niciun venit în 2017. De asemenea, candidatul partidului Democrația Acasă nu deține nicio mașină și nici casă, din 2009 are doar un teren de 24 de ari. Singurul venit declarat al familiei Costiuc este salariul soției de 87 de mii de lei.

Fără venituri și fără proprietăți

Candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Politic „Casa Noastră-Moldova”, Alexandr Roșco nu a avut niciun venit în 2017. El nu deține niciun teren, casă sau mașină. Singura informație pe care o vedem în declarația de avere prezentată este că ocupă funcția de administrator al fundației „Freedom-Moldova”.

Și-a înaintat un pretendent la fotoliul de primar și Partidul Unității Naționale – Constantin Codreanu. Vor să fie candidați independenți primarul interimar Silvia Radu și expertul Sergiu Tofilat, ei trebuie să colecteze 10 mii de semnături necesare pentru înregistrare. Dosarele pot fi depuse până pe data de 19 aprilie.

publicitate