/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Hemofilia, boala sângelui care nu se coagulează. Câți moldoveni suferă de această boală?

missing
17 aprilie 2018, ora 09:01

Hemofilia este o boală ereditară, legată de o anomalie genetică, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Bolnavii sângerează cu uşurinţă, anormal, iar aceste sângerări pot să nu se oprească și pot avea un impact dramatic asupra sănătăţii, de la traume la nivelul articulaţiei, până la decese premature. Hemofilia nu se vindecă, dar se poate trata, aceasta este o afecţiune congenitală, care se moşteneşte în special în rândul băieţilor, transmisă de mamă acestora.

În Republica Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 copii. Pacienții maturi se tratează la Institutul Oncologic, în Departamentul Hematologie, iar copiii la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Ziua internaţională a hemofiliei este marcată începând din 1989, iar data de 17 aprilie a fost aleasă în onoarea fondatorului Federaţiei Internaţionale de Hemofilie, Frank Schnabel, născut în această zi, un om de afaceri de succes din Montreal, născut cu hemofilie de tip A, forma severă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram