/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Mold-Street: Guvernul suspectat că a trucat licitaţia de achiziţie a energiei

17 aprilie 2018, ora 11:06

E vorba de licitaţia de achiziționare a energiei electrice în Republica Moldova, ce sa încheiat la mijlocul lunii martie 2018 cu victoria companiei de stat Energocom, care de la 1 aprilie 2018 şi până pe 31 martie 2019 va livra curent la un preţ mediu de 52,8 dolari pentru un MWh (media).

Contractul, o înţelegere de culise între trei companii

În privinţa modului cum s-a desfăşurat licitaţia, Secretariatul Comunității Energetice susţine că în pofida principiilor clare propuse de Secretariat și acceptate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, progresele înregistrate sunt minore față de anul trecut.

„Cel mai important este că Ministerul (Economiei și Infrastructuri n.r.) a sprijinit în mod activ interesele Energocom, în special în ultimele etape ale procedurii. Procedura de achiziție din 2018 a ridicat, de asemenea, suspiciuni privind o eventuală acțiune concertată între Energocom MGRES (Centrala de la Cuciurgan n.r.) și DTEK – întrucât ultimele două companii au decis să negocieze direct cu compania de stat Energocom în afara procedurii oficiale”, se arată într-o notă a Secretariatului Comunității Energetice.

Pe baza experienței din 2018, Secretariatul va sugera amendamente la principiile de bază privind achizițiile publice: o transparență sporită, o platformă electronică, un sistem de sancțiuni sau garanții de participare sunt doar câteva din modificările propuse.

Energocom trebuie să respecte legislaţia

„Cel mai important este că, Ministerul Economiei și Infrastructurii ar trebui să înceteze să susțină interesele Energocom și să oblige Energocom să respecte reguli mai stricte privind guvernanța corporativă și transparența pentru a asigura independența operațională și separarea de minister”, susţine Secretariatul.

De notat că achiziționarea de energie electrică în 2018 a fost monitorizată de un grup de observatori condus de Secretariatul Comunității Energiei.

La finalizarea licitaţiei Ministerul Economiei a anunţat că „procesul de organizare a licitațiilor a fost transparent, respectându-se Instrucțiunile privind achiziționarea anuală a energiei electrice”.

Anul trecut, atât Secretariatul Comunității Energetice, cât şi Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice se arătau contrariați de felul cum Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitații transparente la achiziția de curent electric.

Pe 7 iunie, Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a emis și un comunicat de presă și a făcut public și un raport privind procedura de achiziții publice, în care se arată cum de fapt a fost trucată licitația din martie 2017, prin tot soiul de amânări.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram