/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Deputații vor avea o nouă comisie parlamentară. Aceasta se va ocupa cu examinarea rapoartelor Curții de Conturi

missing
19 aprilie 2018, ora 07:49

Inițiativa legislativă, care aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu, introduce un nou concept, cel de audit extern. Astfel, Curtea de Conturi va efectua audit a conformității, performanței, alte tipuri de audit, dacă va fi cazul. De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Parlamentul va mai audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

Comisia de control al finanțelor publice va avea următoarele atribuții:

  • asigurarea cadrului legal privind auditul public extern,
  • organizarea instituției supreme de audit,
  • examinarea rapoartelor anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate,
  • controlul examinării petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public,
  • controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind întrebuințarea resurselor financiare publice,
  • executarea hotărârilor și adreselor Curții Constituționale în domeniu.

Crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.

Comisii de control al finanțelor publice există în mai multe instituții parlamentare europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram