Prima țară care a introdus oficial uniformele școlare în instituțiile de învățământ a fost Marea Britanie. Prima astfel de școală, în care elevii au apărut purtând uniforme, în 1552, a fost Christ’s Hospital. Actualmente, în Marea Britanie nu există o uniformă școlară unică pentru toate instituțiile de învățământ.
Uniforma într-o școală medie din Marea Britanie
Uniforma școlară japoneză pentru fete, „seifuku”, este celebră în întreaga lume, datorită filmelor de desene animate. Fetele poartă bluze cu croială marină și o fustă plisată, care devine din ce în ce mai scurtă, pe măsură ce fata înaintează în vârstă.
Ucraina. Elevele, cântând imnul țării în prima zi la un liceu de cadeți din Kiev.
Coreea de Sud, uniformele sunt populare și în afara școlii și sunt purtate și de vedete.
Coreea de Nord, eșarfa roșie este un element obligatoriu al uniformei școlare și reprezintă susținerea guvernării.
Rusia. Un model de uniforma într-un gimnaziu. Fiecare școală are dreptul de a impune uniforme școlare sau un anumit dress code.
Cuba. Uniformele sunt compuse din cămăși albe și fuste sau pantaloni roșii.
Ghana. Toți copii din țară trebuie să poarte o uniformă, dar din cauza sărăciei mulți nu și-o pot permite, fapt ce împiedică mulți copii să meargă la școală. În 2010 guvernarea a împărțit gratuit uniforme școlare în câteva orașe din țară.
Africa de Sud. Elevii de la o școală creștină așteptând să se semneze pentru a transmite un mesaj fostului președinte Nelson Mandela.
China. Elevii au mai multe seturi de uniforme: pentru sărbători și zile obișnuite, pentru vară și iarnă. Uniformele pentru fete și băieți se aseamănă foarte mult și arată ca și îmbrăcămintea de sport.
Germania. Nu există o tradiție a uniformelor, dar școlile publice și cele private stabilesc elemente de identificare a propriilor elevi. Pot să fie culori anume, embleme, ecusoane.
Australia. Uniformele elevilor școlare se aseamănă foarte mult cu cele britanice, numai că sunt mai lejere și mai ușoare, iar din pricina căldurii se poartă și pălării.