/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

STOP FALS: Numărul moldovenilor care solicită cetățenie română este într-o continuă scădere, doar 51 de cazuri în 2016

24 aprilie 2018, ora 13:29

În știrea publicată de Sputnik.md se spune că „în anul 2016, doar 51 de moldoveni au redobândit cetățenia României, iar în anul 2015, România a raportat la Eurostat o cifră estimativă de 592 de moldoveni care au devenit cetățeni români. Cu alte cuvinte, numărul de moldoveni care solicită pașaportul României se află într-o continuă scădere”.

Peste 94 de mii de cetățeni moldoveni au solicitat cetățenia României în anul 2016

Portalul Stopfals.md a solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie din România informații despre numărul cetățeniilor române oferite pentru cetățenii din Republica Moldova în ultimii trei ani. În răspunsul oficial al ANC se spune că „în anul 2015 au fost înregistrate 57748 de solicitări din partea cetățenilor moldoveni pentru redobândirea cetățeniei române, și au fost oferite 45507 de cetățenii; în anul 2016, a fost solicitat un număr de 94461 și au fost oferite 61206, iar în anul 2017, au fost 78088 de cereri și, respectiv, 68626 de cetățenii oferite.”

Eurostat: „51 este numărul cetățenilor moldoveni care în 2016 au obținut reședință în România”

Stopfals.md a trimis o solicitare și la Eurostat (Centrul European de Statistică) pentru a concretiza cifrele la care se face trimitere în știrea publicată de Sputnik.md. În răspunsul expediat de instituția europeană se concretizează că datele publicate „se referă la cetățenii moldoveni care au cetățenie română și totodată au și rezidență obișnuită în România”. În explicația Eurostat se mai menționează că, în conformitate cu Regulamentul nr. 862/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației şi protecției internaționale „reşedința obişnuită” înseamnă locul de reşedință legal sau înregistrat.

Cifre neclare și rupte din context

Așadar, datele prezentate de Sputnik sunt rupte din context, fără a concretiza ce reprezintă aceste cifre. Contactată de Stopfals.md, Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, a declarat că nu este prima dată când acest portal difuzează informații neverificate: „Este evidentă tendința autorilor de la Sputnik de a căuta în orice informație confirmarea unuia dintre mesajele propagandistice promovate intens de ei și anume a mesajului că „moldovenii nu mai sunt pro-europeni, ei sunt pro-ruși”. În acest caz nu cred că s-a dorit verificarea cifrelor, pentru că dacă ar fi fost verificate, mesajul nu se mai susținea. Autorii aveau să constate inversul – că numărul solicitanților și al beneficiarilor de cetățenie română crește”. Experta atrage atenția și asupra unor erori la construcția știrii: „Ca sursă sunt invocate cifrele Eurostat, fără a se concretiza ce fel de instituție este aceasta. Or, nu orice moldovean știe ce înseamnă Eurostat. La linkul la care se face trimitere în știre, apare un tabel cu multe țări și cifre, chiar și cel mai avizat consumator media nu se va descurca ușor în acel tabel dacă va dori să verifice veridicitatea celor scrise de Sputnik”.

Conform datelor prezentate de ANC portalului Stopfals.md, din anul 2002 și până la 30 martie 2018, în total 521.025 cetățeni din Republica Moldova au redobândit cetățenia statului român.

Rodica Malic / Stopfals.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram