/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Câți oameni lucrează în Moldova, în ce domenii activează și unde sunt angajați

missing
01 mai 2018, ora 14:36

În sectorul agricol au activat 390,5 mii persoane, dintre care 46 la sută sunt persoanele ocupate cu producerea produselor agricole în exclusivitate pentru consumul propriu. Faţă de 2016 numărul populaţiei ocupate în agricultură s-a micșorat cu 5%. În industrie activează 12%, iar în construcții 4,7%.

Din cele peste un milion și două sute de mii de persoane peste 74 la sută activează în sectorul privat, iar celelalte 25% în sectorul public. Totodată, dintre ei salariații sunt 65,2%, dintre care peste 90 la sută au fost angajați pe o perioadă nedeterminată de timp.

Peste șase la sută dintre salariați prestează o muncă nedeclarată. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă, în baza unor înţelegeri verbale, este mai frecventă printre salariații bărbați (7,3%) decât salariații femei (5,3%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (40%) și comerț (20,7%).În același timp, în sectorul informal au lucrat 14,9% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 34,7% au avut un loc de muncă informal.

Salariu „în plic” este primit de 7 din salariați: 5,8% primesc tot salariul „în plic”, iar 1,2% o parte. Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care primesc salarii „în plic” se estimează pentru activităţile din agricultură, comerț și industrie.

Numărul şomerilor, estimat conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii a fost de 51,6 mii. Şomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații – 59,9% din total șomeri şi persoanele din mediul urban – 64,7%.

În 2017, au fost peste 1,3 milioane de persoane care nu vor să lucreze, dintre acestea:

1. pensionari: 616,6 mii;
2. persoane care nu doresc să lucreze deoarece învaţă sau studiază: 254,1 mii;
3. persoane care nu doresc să lucreze pentru venit deoarece îngrijesc de familie: 198,9 mii;
4. persoane care se află în ţară, dar care nu doresc să lucreze în Moldova deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoane care planifică să lucreze peste hotare: 216,2 mii;

Potrivit datelor statistice, au fost declarate persoane aflate peste hotare, la lucru sau în căutare de lucru: 318,4 mii persoane. Persoane descurajate în a-şi mai găsi un loc de muncă în țară: 7,7 mii persoane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram