Peste 20.000 de persoane s-au adunat marţi la Erevan la apelul opozantului Nikol Pashinyan, care a acuzat partidul la putere că vrea să împiedice alegerea sa în funcţia de prim-ministru de către parlamentul reunit în sesiune extraordinară, relatează Agerpres.

Piaţa Republicii, din inima capitalei armene, era la ora 09.30 GMT pe jumătate plină de manifestanţi. Aceştia agitau steaguri naţionale şi strigau „Pashinyan este prim-ministru”, în faţa unui ecran uriaş pe care erau difuzate dezbaterile din parlament, reunit în şedinţă extraordinară de la ora 08.00 GMT pentru a-l alege pe noul şef al guvernului.

Votul ar urma să aibă loc după patru-cinci ore de dezbateri, potrivit observatorilor. Nikol Pashinyan, aflat în fruntea manifestaţiilor antiguvernamentale care zguduie de două săptămâni Armenia, a promis un ‘tsunami politic’ dacă nu va fi ales prim-ministru, şi i-a chemat pe armeni să iasă în stradă.

Pashinyan, susţinut de trei din cele patru formaţiuni din parlament, poate conta pe 47 de voturi, dar are nevoie de 53 pentru a fi ales. Îi sunt necesare, aşadar, voturi de la Partidul Republican, aflat la putere, care deţine 58 din cele 105 de mandate de deputat şi care nu a prezentat un contracandidat.

Până acum, partidul la putere semnalase că nu doreşte să prezinte un candidat rival şi că nu se va opune alegerii lui Pashinyan. Tonul s-a schimbat însă marţi, după o întâlnire între reprezentanţii formaţiunii şi Pashinyan.

„După întâlnirea nesatisfăcătoare de ieri, sunt convins că dl Pashinyan nu poate fi prim-ministru”, a declarat Eduard Sharmazanov, purtător de cuvânt al Partidului Republican şi vicepreşedinte al parlamentului, citat de agenţia rusă Interfax.

Într-un mesaj publicat în cursul nopţii, Nikol Pashinyan a acuzat Partidul Republican că vrea să-i împiedice alegerea.

Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte. AGERPRES/(AS – editor: Irina Cristea, editor online: Gabriela Badea)