Șeful de la „Moldova Gaz”, Vasile Botnari, ar putea deveni director al Serviciului de Informații și Securitate. Comisia juridică, numiri și imunități va propune candidatura acestuia la una din ședințele următoare ale Parlamentului. Dacă va fi votat, Botnari va deține un mandat de cinci ani.

Vasile Botnari provine din Partidul Democrat. Despre el presa a scris că ar fi „mâna dreaptă” a lui Vlad Plahotniuc încă înainte ca acesta să preia conducerea PD. Candidatura lui Botnari a fost înaintată de un grup de deputați.

Potrivit legii, directorul SIS poate fi propus de cel puțin zece deputați. Funcția de director al ȘIS a rămas vacanță după ce Vitalie Pârlog a demisionat la mijlocul lunii februarie, la numai două luni de la preluarea funcției.

Vasile Botnări este președintele Consiliului de Administrație al „Moldova Gaz”. În ultimii ani, acesta a deținut mai multe funcții publice, inclusiv cea de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ministru al Transporturilor. În perioada 2010-2013 a fost deputat din partea PD.