Noul director al SIS este exponentul Partidului Democrat, Vasile Botnari. Candidatura acestuia a fost votată în Parlament în pofida criticilor vizând competența sa în acest domeniu, venite din partea unor deputați. Unele întrebări l-au pus în dificultate. El a spus că nu are un plan de activitate și că a acceptat funcția fără să știe ce salariu va avea.

„Eu vreau să cred că nu ați acceptat ușor propunerea partidului Democrat de a ocupa o funcție care necesită competențe specifice și integritate morală. Ce calități vă permit să dețineți această funcție?”, a menționat Maria Ciobanu, fracțiunea PLDM.

„Cred că cele manageriale”, a răspuns scurt Botnari.

„Se presupune că în afara SIS-ului mai sunt în Republica Moldova și agenți economici și persoane fizice care au utilaje și posibilități de interceptări telefonice ilegale. Cum veți examina acest fenomen și cum îl veți combate?”, a întrebat deputatul Grigore Cobzac.

Și la această întrebare Botnari a răspuns scurt: „Dacă voi fi acceptat în funcție voi activa în cadrul legal”. Același răspuns l-a oferit și atunci când deputatul Roman Boțan i-a cerut să precizeze ce va întreprinde pentru care SIS-ul să nu fie utilizat ca o bâtă politică. „Când voi fi acceptat voi activa potrivit legislației”, a spus Botnari.

Acesta a mai declarat că a făcut parte din partidul Democrat, însă, momentan nu face parte din nici o formațiune politică.

„Salariul dvs la Moldova Gaz depășește de câteva ori salariul pe care îl veți avea la SIS. Ce va motivat să acceptați această funcție?”, a menționat Alina Zotea.

„Încă nu cunosc ce salariu va fi la SIS. A fost o provocare”, a precizat Botnari.

Candidatura a fost susținută de 53 de deputați prezenți la ședință, iar noul director a depus jurământul în fața Parlamentului.

Vasile Botnari provine din Partidul Democrat, iar presa a scris că acesta ar fi „mâna dreaptă” a lui Plahotniuc. Botnari a fost înaintat în funcția de director al SIS de un grup de deputați pe 2 mai, iar în aceeași zi Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat candidatura lui Botnari.

Vasile Botnari este președintele Consiliului de Administrație al „Moldova Gaz”. În ultimii ani, acesta a deținut mai multe funcții publice, inclusiv cea de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ministru al Transporturilor. În perioada 2010-2013 a fost deputat din partea PD.