Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a menţinut ameninţarea de retragere a boxului din programul Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo din 2020, în aşteptarea unor măsuri concrete vizând în mod special guvernanţa Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), informează Agerpres.

În luna februarie, CIO s-a declarat „extrem de neliniştit” de problemele de guvernanţă ale AIBA şi „extrem de preocupat„ de numirea controversatului Gafur Rahimov, un om de afaceri uzbek, la preşedinţia federaţiei aflate într-o gravă criză de mai multe luni.

AIBA a trimis însă la finele lunii aprilie un raport privind progresele realizate şi noile măsuri pe care intenţionează să le ia.

„Acest raport arată că sunt progrese şi bună intenţie, dar lipseşte substanţa şi o punere în aplicare a măsurilor. Neliniştile noastre privind guvernanţa, finanţele şi integritatea sportivă se menţin şi vrem să vedem fapte concrete. În consecinţă, ne rezervăm dreptul de a exclude boxul de la JO de la Tokyo”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach.

CIO a acordat un nou răgaz AIBA, până pe 11 iulie, pentru a „acţiona şi a lua noi măsuri”, înaintea unei noi reuniuni a Comitetului său Executiv

Referitor la menţinerea lui Rahimov la preşedinţia AIBA, Bach a apreciat că „nu este vorba de o chestiune personală.