Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, a atacat în judecată două posturi TV deținute de Vlad Plahotniuc și alte câteva portaluri de știri, pentru încălcarea onoarei și demnității. Negruța spune că anul trecut, respectivele instituții media au răspândit o știre falsă în care el era acuzat că ar fi trucât licitația de selectare a companiei producătoare de pașapoarte biometrice. Acum Negruța cere instituțiilor respective să dezmintă acea informație, să prezinte scuze publice și să lichideze, din spațiul on-line, știrile care-i lezează onoarea.

Veaceslav Negruța susține că totul a început de la o informație apărută pe unul dintre portaluri, care a fost preluată concertat de alte instituții fără a fi verificată.

Am văzut de fapt o coordonare atunci când, pornind de la o știre aparent nevinovată, până în seară, timp de câteva ore a fost umflată la nivel de, deja și sentința era dată în acele titluri și-n știri,” susține ex-ministrul al Finanțelor.

Au prezentat sursa doar dintr-o singură parte, fără a acorda dreptul la replică și chiar cu formularea titlurilor într-o formulare foarte tendențioasă cum ar fi direct atacat numele acestuia și reputația,” a menționat Veronica Mihailov, avocat.

Mai mult, Negruța spune că a demonstrat faptul că licitațiile, de trucarea cărora a fost acuzat, au fost legale.

Legalitatea lor a fost confirmată prin lege și prin decizia CSJ care a fost datată în 2012 care spune foarte clar că acțiunile Ministerului Finanțelor, ministerului Tehnologiilor Informaționale a Agenției de Achiziții Publice au fost întocmai „buchii” legii. Se referă și la perioada 2013 când nici nu eram în Ministerul Finanțelor și nu puteam nicidecum să influențez procesul de negociere și semnare a contractului de atunci”, a subliniat Veaceslav Negruța.

Pe de altă parte, avocatul posturilor TV deținute Plahontiuc, dar și reprezentantul Agenției Servicii Publice, șeful căreia a oferit comentarii în știrile respective, se apără.

„General Media Grup nu a răspândit informații. Dar de ce spuneți că nu ați răspândit? Nu a fost prezentată nicio dovadă, nicio dovadă nu a fost prezentată”, a adăugat Veaceslav Muntean, avocat.

Nu au fost pronunțate nume că cineva…omul are dreptul să-și expună poziția. Vrem să fie respinsă deoarece orice om are dreptul să-și expună o poziție,” a specificat Alexei Ușurelu, reprezentatul Agenției Servicii Publice.

Inițial, în cadrul procesului de judecată figurau mai multe instituții media care au publicat știrea privind pretinsele încălcări admise de Negruța. Două din ele însă au publicat dezmințiri și scuze fiind eliminate din proces. Nu este pentru prima dată când Veaceslav Negruța își apără onoarea și demnitatea în instanță. Anterior el a câștigat, în prima instanță, un proces împotriva unui blogger afiliat guvernării.