La doar două zile după ce Vlad Plahotniuc a anunțat candidatura Cristinei Balan la funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA, Guvernul a confirmat în cadrul ședinței din 10 mai numirea ei în funcție.

Cristina Balan va deveni ambasadoare abia după ce președintele Igor Dodon va semna Drecretul privind numirea ei în funcție. Menționăm că anterior, serviciul de presă al Președinției ne-a informat că președintele urmează să se gândească dacă va susține sau nu numirea lui Balan în funcție.

Potrivit democraților, în partid, Cristina Balan s-a ocupat de stabilirea şi dezvoltarea parteneriatelor dintre PD și organizațiile externe. Acum câțiva ani, jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că Balan a fost implicată în mai multe tranzacții financiare care ar avea legătură cu Plahotniuc. Cristina Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă „Daranian Holdings” Ltd care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier „Codru” contra sumei de 50,3 milioane de lei. Edificiul a fost ulterior transferat către „Finpar Invest” SRL. Acest fapt este confirmat prin actele pe care RISE le-a anexat la investigația realizată.