Pe 11 mai, 2018, la Chișinău va avea loc Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova. Astfel, peste o sută de primari din România și Republica Moldova se vor reuni pentru a discuta aspecte ale consolidării procesului de cooperare și schimb de experiență între colectivitățile locale din România și Republica Moldova. La ședință sunt așteptați să participe și demnitari din cele două state.

La Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova vor fi trecute în revistă rezultatele colaborării celor două asociații ale primarilor din România și Republica Moldova și vor fi trasate prioritățile pentru perioada următoare.

Evenimentul are loc în contextul în care în 2018 celebrăm Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Menționăm că, asociația Comunelor din România (ACoR), alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a fondat în anul 2013 Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM), pentru a impulsiona relațiile dintre localitățile din România și Republica Moldova. Rezultatul colaborării dintre ACoR și CALM sunt cele peste 100 de înfrățiri între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova.

De asemenea, în această perioadă a fost modificat cadrul legal din România, în vederea acordării dreptului APL din România să finanțeze direct, din contul bugetelor locale, proiecte și activități în localitățile înfrățite din Republica Moldova.