/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Tel Aviv: Forțele iraniene din Siria au lansat rachete spre poziții militare din Israel

missing
10 mai 2018, ora 08:11

Autorităţile au anunţat că până în acest moment nu s-au semnalat victime ori pagube materiale semnificative. Autorităţile israeliene au atribuit atacul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Atacul cu rachete a vizat o zonă din Israel aflată în apropierea frontierei cu Siria. “Au fost lansate aproximativ 20 de proiectile, iar câteva au fost interceptate”, a anunţat colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene. “Apreciem că pagubele cauzate poziţiilor israeliene sunt limitate,” a precizat oficialul.

Forţele israeliene au ripostat, a adăugat Conricus, refuzând să ofere mai multe detalii.

Presă de stat siriană a anunțat că apărarea antiaeriană a interceptat “rachete israeliene” deasupra Damascului.

Forțele israeliene au bombardat și câteva obiective din regiunea siriană Quneitra, aflată la frontiera cu Israelul.

Armata israeliană a ridicat marţi nivelul de alertă în regiunea Golan, mobilizând sisteme antiaeriene şi pregătind adăposturile antibombardament. Într-un mesaj adresat autorităţilor locale, armata israeliană a explicat că decizia a fost luată din cauza “activităţilor militare anormale ale forţelor iraniene din Siria”.

Platoul Golan a fost ocupat Israel de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din iunie 1967.

În urmă cu câteva ore, un presupus atac aerian israelian a vizat o bază militară aflată la sud de Damasc, utilizată de Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi de mişcarea şiită Hezbollah. Potrivit organizaţiei de opoziţie Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), raidurile aeriene atribuite Israelului au vizat depozite de armament şi sisteme de rachete, soldându-se cu moartea a 15 persoane, inclusiv opt cetăţeni iranieni.

Israelul are dreptul și se va apăra împotriva acțiunilor iraniene în Siria, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

“[Iranienii] încearcă să transfere forțe și arme mortale acolo cu scopul explicit de a ataca statul Israel ca parte a strategiei lor de a distruge statul Israel”, a declarat premierul israelian după întrevederea cu Putin, care a avut loc miercuri la Moscova.

Premierul israelian a adăugat că i-a spus lui Putin că “este dreptul Israelului să ia măsurile necesare pentru a se apăra împotriva acestei agresiuni”.

Netanyahu a făcut aceste declarații la doar câteva ore după un presupus atac aerian israelian în Siria, vizând o bază militară de la sud de Damasc, utilizată de Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi de mişcarea şiită Hezbollah.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram