/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

S-a deschis o șosea care încarcă vehiculele electrice în mișcare

14 mai 2018, ora 08:27

Acest drum din afara Stockholmului permite unor camioane modificate să se conecteze la o șină electrificată montată în șosea.

Vehiculele modificate identifică drumul electric atunci când îl parcurg. Acestea sunt dotate cu un braț montat sub camion care se coboară și se conectează la șină. Din momentul conexiunii mișcarea camioanelor este alimentată de energia distribuită de șină, în timp ce bateriile se încarcă.

În cazul unei depășiri, brațul se ridică automat și se coboară din nou doar în momentul în revenirii camionului deasupra șinei.

Au fost concepute măsuri de siguranță pentru a evita rănirea oamenilor și a animalelor, iar brațul mobil a fost conceput pentru a putea face față pietrelor mici de pe carosabil.

Momentan sistemul e conceput pentru camioane, dar în viitor va fi compatibil cu autoturisme și autobuze.

Șina este conectată la rețeaua electrică și funcționează folosind o tehnologie similară cu cea a troleibuzelor și a autobuzelor electrice. Șina se activează automat când un vehicul este deasupra ei și se dezactivează când vehiculul se oprește sau se îndepărtează.

Șina va funcționa în diverse condiții meteorologice, pe timp de ploaie, ninsoare sau polei, potrivit celor din spatele proiectului eRoadArlanda.

Electricitatea consumată este calculată de către sistemul eRoadArlanda și plătită de către șofer.

Proiectul va fi testat în următorii doi ani de către o companie de transporturi și e posibil ca testul să se extindă și în alte părți ale Suediei. Dezvoltatorii estimează că electrificarea a 20.000 km de șosea în Suedia va costa în jur de 6,6 bilioane de lire sterline.

Tot ei au mai spus că va dura mai puțin de 3 ani amortizarea investiției și că instalarea șinei s-a va putea face într-un ritm de 1km/h.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram