S-au scumpit legumele, fructele, peștele și câteva tipuri de carne. Potrivit ultimului raport al Biroului Național de Statistică, un kilogram de cartof, de exemplu, a costat în luna aprilie cu 21 la sută mai mult decât în martie.

În luna aprilie 2018 faţă de martie 2018 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 21,4%, legume proaspete – cu 4,8% (în special: morcovi – cu 17,0%, sfeclă roşie – cu 11,0%, castraveţi – cu 10,3%, varză – cu 9,4%, ceapă uscată – cu 6,6%, dovlecei şi bostani – cu 2,9%, tomate – cu 2,7%), fructe proaspete – cu 1,3% (în special: struguri proaspeţi – cu 6,4%, fructe de livadă sămînţoase – cu 5,6%), peşte proaspăt şi congelat – cu 1,0%, unt ţărănesc şi ulei vegetal – cu cîte 0,7%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 0,5% (în special: carne de oi – cu 2,7%, carne de porc – cu 1,9%, subproduse – cu 1,2%, carne de vită, preparate din carne şi semifabricate – cu cîte 0,7%), votcă, vinuri de producţie industrială, miere de albine, îngheţată – cu cîte 0,3%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la ouă de găină – cu 5,6%, vinete – cu 3,7%, ciuperci proaspete şi ardei graşi – cu cîte 3,5%, usturoi – cu 2,3%, lapte integral – cu 1,1%, făină de grîu – cu 0,6%, carne de pasăre şi fructe exotice – cu cîte 0,5%, brînză din lapte de vacă şi zahăr tos – cu cîte 0,3%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 4,3%, paltoane, demiuri pentru copii – cu 2,3%, detergenţi, plite electrice, lemne pentru foc, paltoane, pardesiuri pentru femei – cu cîte 0,6%, televizoare, pantaloni pentru bărbaţi – cu cîte 0,5%, scurte pentru bărbaţi – cu 0,4%.