La 11 mai 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele prelevate de la porcii domestici din satul Tvardiţa, raionul Taraclia.

După ce a fost confirmat diagnosticul, animalelor infectate li s-a impus restricții de mișcare. În același timp, comisia Antiepizootică Excepționale Taraclia a elaborat și a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii.

O echipă de inspectori ai subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Taraclia desfășoară o anchetă epidemiologică. Iar, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea acesteia.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Reamintim că ultimele cazuri de pestă porcină africană au fost înregistrate în localitatea Palanca, raionul Ştefan-Vodă şi în satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga.